Kijkoperatie hond

Sterilisatie teef

De sterilisatie van de teef is eigenlijk een castratie aangezien we de eierstokken verwijderen. Het gevolg hiervan is dat de teef:

  • Niet meer loops wordt
  • Niet meer schijndrachtig wordt
  • Geen baarmoederontsteking ontwikkeld
  • Een verminderde kans heeft op melkkliertumoren (mits de sterilisatie plaatsvindt <4e loopsheid)

De kijkoperatie biedt al deze voordelen naast alle voordelen van een minimaal invasieve ingreep. Hiermee bedoelen we dat door minimaal te opereren wij het herstel van uw teefje zo snel mogelijk maken.We opereren met de kijkoperatie door drie gaatjes van vijf mm. en hoeven dan alleen de huid te sluiten met één oplosbare hechting. Het feit dat we deze ingreep al ruim 20 jaar beheersen zorgt ervoor dat we snel en veilig kunnen werken in de buik. Het minimaal invasieve aspect, samen met deze ervaring, zorgt ervoor dat de narcosebelasting ook minimaal is. Hierdoor kunt u uw hond anderhalf tot twee uur na de ingreep weer ophalen en gaat zij lopend mee naar huis.

Castratie reu met binnenbal

Indien de reu één of twee niet ingedaalde testikels heeft is het zinvol hier iets aan te laten doen. Nog niet zo lang geleden werd geadviseerd deze honden niet te opereren aangezien de nadelen van de ingreep veel groter leken dan de kans op een tumoreuze ontaarding van deze testikel. Met de introductie van de kijkoperatie is het wel zinvol de reu met de binnenbal te behandelen.Door twee of drie gaatjes van vijf mm. zoeken we de binnenbal op in de buik en zetten de aanvoerende bloedvaten dicht. Hierdoor verschrompelt de binnenbal en is deze niet meer actief. Het is niet noodzakelijk de andere, wel ingedaalde, testikel te verwijderen maar dit is natuurlijk wel mogelijk.Het feit dat we deze ingreep al ruim 20 jaar beheersen zorgt ervoor dat we snel en veilig kunnen werken in de buik. Het minimaal invasieve aspect, samen met deze ervaring, zorgt ervoor dat de narcosebelasting ook minimaal is. Hierdoor kunt u uw hond anderhalf tot twee uur na de ingreep weer ophalen en gaat hij lopend mee naar huis.

Vastzetten maag

Honden(rassen) die gevoelig zijn voor maagdraaiingen komen in aanmerking voor het vastzetten van de maag. We beginnen met een kijkoperatie waarbij we het juiste deel van de maag naar de buikwand halen. Hierna gaan we chirurgisch verder en hechten we dat deel van de maagwand in de buikwand. Door uiteindelijke vergroeiing ontstaat een permanente verbinding tussen maag en buikwand waardoor de kans op een draaiing minimaal wordt.